Csapágyak

Mélyhornyú golyóscsapágyak

Mélyhornyú golyóscsapágyak

Az egysorú mély hornyú golyóscsapágyak a legszélesebb körben használt csapágytípusok, ezért azokat igen sokféle kivitelben gyártják.
Alaptípus: tömítetlen (nyitott) csapágyak.
Tömített csapágyak: A leggyakrabban használt méretű mély hornyú golyóscsapágyak egyik vagy mindkét oldalon tömítőtárcsával vagy védőlemezzel készülnek. 

 

Ajánlatkérés

 


Beálló golyóscsapágyak

Beálló golyóscsapágyak

A beálló golyóscsapágyakat az SKF találta fel. A csapágyban két sor golyó van, amelyek a külső gyűrű közös gömbfelületű futópályáján gördülnek. Emiatt a csapágy önbeálló, és érzéketlen a a tengely és a csapágyház közötti szöghibákra. Ezek a csapágyak különösen alkalmasak olyan csapágyazásokra, ahol a szerelési hibákból vagy a tengely lehajlásából szöghibák keletkeznek.
Alaptípus: A beálló golyóscsapágyak alaptípusai főként hengeres furattal, egyes mérettartományban kúpos furattal is készülnek. (kúposság 1:12)
Tömített csapágyak: A beálló golyóscsapágyak mindkét oldalon olaj -és kopásálló súrlódó tömítőtárcsás kivitelben is kaphatók.  

 

Ajánlatkérés

 


Ferde hatásvonalú golyóscsapágyak

Ferde hatásvonalú golyóscsapágyak

A ferde hatásvonalú csapágyak belső és külső gyűrűjében a futópályák a csapágy tengelyének irányában egymáshoz képest eltoltan helyezkednek el. Az egysorú ferde hatásvonalú golyóscsapágyak csak egy irányban ható axiális erők felvételére alkalmasak.
A ferde hatásvonalú golyóscsapágyak axiális teherbírása a hatásszög növekedésével nő.
Az általános gépészeti gyakorlatban leggyakrabban használt típusok: egysorú ferde hatásvonalú golyóscsapágyak, kétsorú ferde hatásvonalú golyóscsapágyak, négy pont érintkezésű golyóscsapágyak, kétsorú vezetőgörgők.

 

Ajánlatkérés

 


Ferde hatásvonalú golyóscsapágyak kétsorú

Ferde hatásvonalú golyóscsapágyak kétsorú

A kétsorú ferde hatásvonalú golyóscsapágyak felépítésükben megfelelnek két egysorú ferde hatásvonalú csapágynak. Mindkét irányban ható radiális és axiális terhelés felvételére alkalmasak. Merev csapágyazást biztosítanak és billenőnyomaték felvételére alkalmasak.
A legelterjedtebb csapágy alaptípusok szállíthatók védőlemezzel vagy tömítőtárcsával is.

 

Ajánlatkérés

 


Hengergörgős csapágyak

Hengergörgős csapágyak

Az egysorú, hengergörgős csapágyak számos kivitelben készülnek, amelyek a vezetővállak elrendezésében különböznek egymástól. A görgőket az egyik csapágygyűrű két válla vezeti meg. A vállakkal rendelkező gyűrű, a hengergörgők, a kosárszerkezet egy egységet képeznek és a másik gyűrűtől függetlenül szerelhetők. Ez leegyszerűsíti a szerelést, különösen olyan esetekben, amikor mindkét gyűrűt szorosan kell illeszteni.

 

Ajánlatkérés

 


Tűgörgős csapágyak

Tűgörgős csapágyak

A tűgörgős csapágyak kifejezetten kis keresztmetszetű, nagy terhelhetőségű csapágyak. Belső gyűrűvel, vagy anélkül is használhatóak. A belső gyűrű nélküli csapágyak optimális megoldást kínálnak ott, ahol edzett és köszörült tengely áll a rendelkezésünkre. A belső gyűrűs tűgörgős csapágyat ott alkalmazhatjuk, ahol ahol nem lehet, vagy nem gazdaságos a tengelyt megedzeni és megköszörülni. A tűgörgős csapágyak a csapágyon belül lehetővé teszik az axiális elmozdulást.

Mély húzott gyűrűs tűgörgős csapágyak: Ahogy a nevében is benne van, a külső gyűrűje egy meglehetősen vékony falú (acéllemez), mély húzott külső gyűrű. Fő tulajdonsága, hogy kicsi a szerkezeti magassága, és nagy a terhelhetősége.
Két kivitel létezik: mindkét oldalán nyitott kivitelű és amelyiknek az egyik oldala zárt, tengelyvégre való felhasználáshoz.

 

Ajánlatkérés

 


Beálló görgőscsapágyak

Beálló görgőscsapágyak

A beálló görgőscsapágyak önbeállóak, ezért érzéketlenek a hát és a tengely közötti, működés közbeni tengelyeltérésre. Ebben hasonlítanak a beálló golyóscsapágyakra, azonban axiális és radiális terhelhetőségük lényegesen nagyobb. A beálló görgőscsapágyakat mind hengeres, mind pedig kúpos furattal gyártják. A kúp 1:12 arányú, kivétel a 240-es és 241-es sorozatú ahol ez 1:30.

 

Ajánlatkérés

 


Kúpgörgős csapágyak

Kúpgörgős csapágyak

A kúpgörgős csapágyakat úgy tervezték, hogy axiális és radiális terhelést is felvehessenek. Az egysorú kúpgörgős csapágyak csak egyik irányba ható axiális erőt képesek felvenni, ezért ezeket egy másik csapággyal együtt építik be, amely a másik irányba ható axiális erőt veszi fel. A csapágy szétvehető, ami azt jelenti, hogy a belső gyűrű a görgőkkel és a kosárszerkezettel együtt (kúp) a külső gyűrűtől (csésze) függetlenül szerelhető.

 

Ajánlatkérés

 


Axiális golyóscsapágyak

Axiális golyóscsapágyak

Az egyirányú terhelésre alkalmas axiális golyóscsapágyak egy tengelytárcsából, egy fészektárcsából és egy golyós kosárból állnak. A csapágyak szétvehetők, így szerelésük egyszerű, mert a tárcsák és golyókosár külön-külön is szerelhető. A kétirányú terhelésre alkalmas axiális golyóscsapágyak egy tengelytárcsából, két fészektárcsából és két golyós kosárból állnak. A fészektárcsák és golyós kosarak megegyeznek az egyirányú terhelésre alkalmas csapágyak megfelelő alkatrészeivel.

 

Ajánlatkérés

 


Axiális hengergörgős csapágyak

Axiális hengergörgős csapágyak

Az egyirányú terhelésre alkalmas axiális golyóscsapágyak egy tengelytárcsából, egy fészektárcsából és egy golyós kosárból állnak. A csapágyak szétvehetők, így szerelésük egyszerű, mert a tárcsák és golyókosár külön-külön is szerelhető. A kétirányú terhelésre alkalmas axiális golyóscsapágyak egy tengelytárcsából, két fészektárcsából és két golyós kosárból állnak. A fészektárcsák és golyós kosarak megegyeznek az egyirányú terhelésre alkalAz axiális hengergörgős csapágyakat olyan megoldásokhoz ajánlják, ahol nagy axiális terhelést kell felvenni. Ezek a csapágyak érzéketlenek a nagy lökésszerű terhelésre, minimális a helyigényük és merev csapágyazást biztosítanak. A csapágyak szétvehetők, az egyes alkatrészek külön-külön szerelhetők. Az axiális hengergörgős csapágyak alakja és kivitele egyszerű, egysoros és kétsoros változatban készülnek. mas csapágyak megfelelő alkatrészeivel.

 

Ajánlatkérés

 


Axiális tűgörgős csapágyak

Axiális tűgörgős csapágyak

Az axiális, tűgörgős csapágyakkal olyan nagy merevségű csapágyazásokat lehet létrehozni, amelyek érzéketlenek az ütésszerű igénybevétellel szemben és nagy terheléseket képesek felvenni. A kosárral szerelt tűgörgők és a csapágytárcsák kombinációinak nagy száma miatt az egyes alkatrészeket külön kell megrendelni.

 

Ajánlatkérés

 


Y csapágyazások

Y csapágyazások

Az Y-csapágyegységek Y-csapágyból, egy egy öntöttvas, sajtolt acéllemez, vagy műanyag ötvözetből készült csapágyházból állnak. A csapágy és a csapágyház közötti domború felületnek köszönhetően, az Y-csapágyak meglehetősen nagy tengelyszöghibát képesek felvenni. Azonban nem teszik lehetővé az axiális elmozdulást, és ezért nem alkalmasak elmozduló csapágyazások létrehozására.

 

Ajánlatkérés

 


Gömbcsuklók

Gömbcsuklók

A gömbcsuklók viszonylag kis sebesség mellett, a tengely és a ház közötti beálló mozgás vagy az oszcilláló billenő mozgás felvételére alkalmasak. A gömbcsuklós fejek egy házból és egy sorozatgyártású gömbcsuklóból, vagy pedig egy házból, egy gömbcsukló belső gyűrűjéből és egy csúszóbetétből állnak. A gömbcsuklós fejek karbantartást igénylő acél-acél, illetve karbantartásmentes kivitelben készülnek. Kivitelük bizonyítottan megbízható. Az alapválasztékba tartozó gömbcsuklós fejek belső és külső, valamint jobb- illetve balmenetes kivitelben kaphatók.

 

Ajánlatkérés

 


Csúszócsapágyak, perselyek

Csúszócsapágyak, perselyek

A csúszócsapágyak forgó, oszcilláló vagy lineáris mozgásnál használhatók. Különösen alkalmasak olyan csapágyazásokhoz, amelyeknél a rendelékezésre álló szabad hely korlátozott, karbantartásmentesség szükséges, illetve ahol kenőanyaghiány léphet fel.

 

Ajánlatkérés

 


Lineáris csapágyak

Lineáris csapágyak

A lineáris csapágyak transzlációs mozgatásokhoz készült csapágyelemek. A rotációs csapágyazáshoz hasonlóan itt is különbséget teszünk a között, hogy forgó vagy sikló elemek viszik-e át a fellépő erőket.
A lineáris gördülőcsapágyak a következő kivitelekben készülnek: profilsínes vezetékek, futógörgős vezetékek, lineáris golyóscsapágyas tengelyvezetékek, síkkosaras vezetékek, görgős- és golyós papucsos vezetékek, valamint meghajtott lineáris egységek (modulok és asztalok).
Lineáris siklócsapágyak: Ha gördülőcsapágyazásoknál a csapágyelemeket forgó részek – a gördülőtestek – elválasztják egymástól, akkor siklócsapágyazásoknál a mozgó rész rácsúszik egy rögzített sínre vagy tengelyre. A vezeték kivitelétől függően a sikló réteget a mozgó vagy a merev darabra viszik fel. A kenést a sikló rétegbe beágyazott kenőanyagok végzik.

 

Ajánlatkérés

 


Légkondicionáló csapágyak

Légkondicionáló csapágyak

A klímaberendezés csapágya kétsoros érintkezési golyóscsapágy. Minden légkondicionáló csapágy egy külső gyűrűből, egy belső gyűrűből, gördülő elemekből és ketrecekből áll. Különösen a légkondicionáló csapágy alacsony zajszintet és erősebb hőállóságot igényel. Légkondicionáló csapágyaink megbízhatónak bizonyultak az ügyfelek használatával.

 

Ajánlatkérés

 


Autós javítószettek

Autós javítószettek

A személy és teherautók széles választékához kaphatók az alkatrészek cseréjéhez szükséges készletek. Ezekben minden megtalálható, amire a szerelőnek szüksége van munkája elvégzéséhez: nemcsak csapágyak, de valamennyi kiegészítő elem, mint pl. tömítések, anyák, rögzítőgyűrűk. A készlet tartalmaz: kerékagy csapágyegységeket személy és teherautókhoz, fogasszíjakat és szíjfeszítőket, kuplung kinyomó csapágykészleteket személy és teherautókhoz, vízpumpa készleteket, felfüggesztéses csapágykészleteket.

 

Ajánlatkérés

 


Szabadonfutó csapágyak

Szabadonfutó csapágyak

A szabadonfutók egyirányú tengelykapcsolók, melyek erőzárással az egyik irányba forgatónyomatékot adnak át, vagy támasztanak meg, az ellenkező irányba viszont megengedik a szabadonfutást. A szabadonfutók három alapvető alkalmazási területe:
kapcsoló elem:
a kapcsoló elemek az oszcilláló mozgást szakaszos mozgássá alakítják, pl.: kilincsmű vagy rúdanyag előtoló eszköz
visszaforgásgátlók:
a visszaforgásgátlók megakadályozzák a terhelési körülmények miatti irányváltást amikor a gép nincs bekapcsolva.
túlfuttató tengelykapcsoló:
a szabadonfutókat túlfuttató tengelykapcsolóként is használják, hogy a meghajtott egység aktív maradjon még akár lassítás közben is, vagy két sebességes üzemmódnál (független motorok esetében) átváltani a nagyobb sebességre a lassabb elhagyásával. A legközismertebb alkalmazás a bicikli.

 

Ajánlatkérés

 


Műanyag csapágyak

Műanyag csapágyak

Minden olyan területen, ahol az acél használata már nem megoldás – a hideg/meleg hőmérséklet, páratartalom, savak, mosószerek miatt – a műanyag golyóscsapágy megoldást nyújt. 
 A műanyag csapágy előnyei: A korrózió- és vegyszer ellenállóképesség azt jelenti, hogy a csapágyak semmilyen karbantartást nem igényelnek. Nem szükséges kenőanyag. A műanyag csapágyak jó elektromos-szigetelő tulajdonsággal rendelkeznek; a könnyed és zajszegény futás, valamint a könnyű súly további előnyök.
Felhasznált anyagok:
külső- és belső gyűrűk: POM, PE, PPH, PETP, PTFE, PA, PEEK, PVDF, PSU
golyók: üveg, rozsdamentes acél (1.4401 és 1.4571), POM, PP, PVC, PEEK, kerámia, PVDF
kosarak: PA, PPH, PEEK, PTFE, PVDF

 

Ajánlatkérés

 


Rozsdamentes csapágyak

Rozsdamentes csapágyak

A 100%-osan rozsdamentes acélból készült csapágyak válogatott minőségű rozsdamentes acélból készülnek, mely biztosítja az optimális korrózió-ellenállást. A csapágy élettartama kitűnő, mert nem korlátozza a fedőréteg és/ vagy nikkelbevonat élettartama. A rozsdamentes csapágyegységek –20°C és 120°C közötti hőmérséklet tartományban alkalmazhatók.

 

Ajánlatkérés

 


Kemence csapágyak

Kemence csapágyak

Számos ipari terület van, ahol az anyagmozgató berendezéseknek magas hőmérsékleten kell működniük úgy, mint például a kerámia, tégla és üveggyártásnál vagy az acéliparban.
Jellemzők: egy vagy két soros golyós, kosár nélküli kivitel.

 

Ajánlatkérés